School building in Ex Breda areas

Pistoia

Design competition

The project for the restoration of the Ex Breda historical areas, a pole for the organization of the redevelopment of the urban face of the beautiful Pistoia, has as its strong point the valuable functions that the area itself wants to host.

One of the peculiarities of the former Breda areas is the sense of transformation of mobility and change that in a short time have transformed them into one of the most important industrial areas in Tuscany.

In the design of the school complex, great attention was paid to translating these aspects of the former Breda area into an architectural organism where space was expressed by a continuous movement, which translates into an osmosis between the various floors of the building, overcoming a rigid horizontal subdivision, which through the use of new materials and the design of the “route”.

The deformation of the planes and ramps, in addition to breaking down the architectural barriers, develops a new and more complex perception of space, which stimulates pupils’ imagination and creativity.

It is the ground itself that, rising, accompanies us through the various levels and environments of the building, a sort of architectural walk, all highlighted by how the east and west elevations are treated in a very transparent, light to allow a clear reading of the movement of the floors: systems of sunshades, slats, mesh, grilles, light and air chimneys, semi-transparent U-glass walls, etched glass, internal polycarbonate partitions, lamps hidden behind fiberglass ceilings, so that the light can be the dominant melody, choosing a joyful, luminous and transparent architecture. We have believed in the didactic force of transparency: from the classrooms, the outside speaks to us of itself, revealing to us that we are a teacher of teachings.

Another element of the former Breda area that influenced the design is the fascination of the industrial spaces that identify it, often characterized by metal roofing with bands of skylights, which allowed to have spaces with only one span without pillars and with good natural lighting. This aspect was interpreted in the design of a large three-high atrium in the centre of the school building, which had a distributive function, containing all the vertical and horizontal connecting elements (stairs, elevators, ramps, balconies), completely eliminating the painful use of corridor distribution spaces.

Another important function is given by the considerable possibility of aggregation that a central space can give to pupils. The roof and northern wall of the atrium has been designed with a particular structure that combines metal and glass carpentry without the addition of pillars inside, thus providing the building with an intimate and luminous heart.

Place

Pistoia

Year

2002

© Copyright - Pio e Tito Toso - Design e Architettura